Mleko może być dobre dla mózgu
24 marca 2015, 13:29Najnowsze badanie naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Kansas wskazuje na związek między piciem mleka a poziomem przeciwutleniacza glutationu w mózgach zdrowych starszych osób.
Antytoksyna bez skutków ubocznych z surowicy dydelfa
23 marca 2015, 11:53Amerykańscy naukowcy postanowili wykorzystać peptyd z surowicy krwi dydelfów, by stworzyć antidotum na ukąszenia jadowitych węży. Jak wyjaśniają, dzięki niemu można by uratować tysiące żyć rocznie, nie wywołując przy tym skutków ubocznych dzisiejszych terapii.
Białko, mięśnie i kobieca insulinowrażliwość
18 marca 2015, 11:10Od dawna wiadomo, że u otyłych mężczyzn cukrzyca typu 2. rozwija się częściej niż u otyłych kobiet. Najnowsze badania naukowców z McMaster University pokazują, że różnica między płciami może wynikać z aktywności pewnego białka w mięśniach.
Neurony z ośrodka głodu kontrolują też zachowania kompulsywne
12 marca 2015, 12:26Pod nieobecność pokarmu pewna grupa komórek z podwzgórza (a konkretnie jądra łukowatego), która zwykle działa jak ośrodek głodu, inicjuje złożone, powtarzalne zachowania widywane w anoreksji czy zaburzeniach obsesyjno-kompulsywnych (ZOK).
Twarde dowody na to, że zespół przewlekłego zmęczenia jest chorobą biologiczną
2 marca 2015, 13:18Odkryto unikatowe zmiany immunologiczne u osób na wczesnym etapie zespołu chronicznego zmęczenia (ZPZ). To pierwsze twarde dowody na to, że zespół to choroba biologiczna, a nie jak dotąd sądzono, raczej zaburzenie psychologiczne.
Skóra pomaga wcześniej wykryć parkinsona i alzheimera
25 lutego 2015, 12:43Biopsje skóry można wykorzystać do wykrywania podwyższonego poziomu nieprawidłowych białek, związanych z chorobami Alzheimera i Parkinsona.
Białko mięczaka sprzed 15 mln lat
23 lutego 2015, 16:32W skamieniałej muszli z południowego Maryland odkryto cienką warstwę białka sprzed 15 mln lat.
Nowy mechanizm wykrywania światła
30 stycznia 2015, 13:00Ludzie potrafią odróżniać pięć smaków – słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Jednak badania uczonych z MIT-u pokazują, że to nie cała możliwa gama smaków. Okazało się bowiem, że nicień Caenorhabditis elegans może wykrywać też nadtlenek wodoru, co ostrzega go przed spożywaniem potencjalnie szkodliwych substancji
Składnik zielonej herbaty stanie się częścią terapii zastępującej chemię?
29 stycznia 2015, 11:28Naukowcy rozpoznali mechanizm, za pośrednictwem którego polifenol zielonej herbaty - galusan epigallokatechiny (EGCG) - zabija komórki nowotworów jamy ustnej, oszczędzając przy tym komórki zdrowe.
Gdzie niedźwiedź kopie, tam roślina korzysta
23 stycznia 2015, 08:18Dla niektórych baribali bogate w białko mrówki Formica obscuripes stanowią podstawę diety. Zjadając je, niedźwiedzie wpływają na inne owady (zgarby Publilia modesta) oraz wyświadczają przysługę roślinom - krzewom Chrysothamnus viscidiflorus.